Özel Küçükçekmece Hastanesi

Emzirme Hakkında Bilmedikleriniz?

Bebeğinizi ilk kucağınıza aldığınızda o müthiş duygu ile beraber nasıl emzireceğim sorusu her anneyi mutlaka endişelendirir. Özel Küçükçekmece Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarından Op.Dr. Umut YOLAL; emzirme sırasında dikkat edeceğiniz belli başlı unsurlar ile bebeğinizi sağlıklı besleyebileceğinizi belirtiyor ve ekliyor “Başlangıçta mümkün olduğunca sabırlı olun yeter.”

Sütünüzün az veya çok olması

Sütün salgılanmasının henüz düzensiz olduğu ilk haftalarda anne ne kadar iyi beslenirse ve moralini yüksek tutulursa sütü o kadar çok olur. Bunun tam tersi; dengesiz ve sağlıksız beslenme, üzüntü ve stres annenin sütünü etkiler. Unutulmamalıdır ki yorgunluk, salgılanmayı azaltan diğer önemli bir faktördür. Dinlenmeye ihtiyacınız olduğunu daima hatırlayın. Sütünüzün sürekli ve çok gelmesi için bebeğinizi düzenli bir şekilde her iki göğüsten de emzirin.

Küçük göğüs az süt anlamına mı gelir?

Op.Dr. Umut YOLAL ; Küçük göğüslü kadınların endişe etmemesini söylüyor. “Büyük göğüs demek bol süt demek değildir. Küçük göğüslü bir annenin de sütü çok olabilir. Önemli olan annenin bebeği düzenli emzirmesi, uygun beslenmesi ve yeteri kadar dinlenmesidir.”

Emzirme teknikleri

– Emzirmeye başlamadan önce, ellerinizi iyice yıkayın; göğüs uçlarınızı steril edin
– Meme verirken gürültüden ve stresten uzak sakin bir ortam seçin. Unutmayın; meme emme anı bebeğin gevşediği, mutlu olduğu ve annesiyle duygusal bağ kurduğu özel bir andır.
– Emzirme için uygun bir ortam sağlayın yoksa yorulursunuz. Oturduğunuz yerin dayanmak için yanlarının olması faydalıdır. Ayaklarınızı uzatmanız için küçük bir tabure de bulundurabilirsiniz.
– Emzirme sırasında bebeğinizi yarı-dikey pozisyonda, başının ayaklara göre daha yüksekte kalacağı şekilde kolunuzun kıvrımına yerleştirin.
– Bebeğinizin sadece başının değil, tüm vücudunun size dönük olduğuna dikkat edin.
– Tüm meme ucunuzun ve etrafındaki kahverengi kısmın tamamının bebeğinizin ağzında olduğuna emin olun.
– Emme sırasında bebeğinizin nefes almakta zorlanmaması için burnunun rahat bir pozisyonda olmasına özen gösterin.
– Bebeğinizin gerçekten emebildiğine emin olmak için bebeğinizin şakağı ve kulağına bakın. Eğer hareket ediyorsa bebeğiniz etkili emebiliyordur.
– Bebeğinizin her emzirmeden sonra gaz çıkarmasını sağlayın.
– Bebeğiniz emzirmeden sonra biraz süt çıkartabilir. Bu emdiği fazla sütün dışarı atılmasıdır ve normaldir.
– Emzirdikten sonra, meme uçlarınızı yine temiz bir mendil ile kurulayın.
– Günlük yaşamınızda meme uçlarız için göğüs pedi kullanmayı alışkanlık haline getirin ve nemlendikçe de değiştirin.
– İlk günler emzirme sürenizi, her meme için on dakika olarak ayarlayın.

Unutmayın bebeğiniz ne kadar iyi emerse, sütünüz o kadar çok olur.